teaser1logosyllogos

Πανηγύρι Αετοράχης 2013

Πανηγύρι Αετοράχης 2013

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα εορτάστηκαν τα 31 χρόνια από τη δημιουργία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοράχης την Κυριακή 30 Ιουνίου και την Δευτέρα 1 Ιουλίου με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Αναργύρων.

aetoraxi 9879

 

Ύστερα από ένα μήνα προετοιμασιών, ο Σύλλογος υποδέχθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αετοράχης χωριανούς και επισκέπτες, οι οποίοι νωρίτερα κατέκλυσαν την εκκλησία του χωριού κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό την παραμονή της εορτής.

Οι παρευρισκόμενοι, πριν πάρουν τη θέση τους για να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, επισκέφτηκαν το εσωτερικό του Πολιτιστικού Κέντρου, όπου είχαν την δυνατότητα να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από τις 200 φωτογραφίες που απεικόνιζαν δραστηριότητες του Συλλόγου από το 1982 μέχρι και σήμερα.

aetoraxi 9882

aetoraxi 9886 

  aetoraxi 9880

Επίσης, μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η έκθεση με αντικείμενα λαογραφίας παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, όπως και γλυπτά με θεματολογία από τη βουκολική ζωή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, που φιλοτέχνησε και δώρισε στο Σύλλογο ο συγχωριανός μας Γιώργος Α. Συμεωνίδης

aetoraxi 9881

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου, Χαράλαμπο Ν. Δημητριάδη, ο οποίος ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και τόνισε την ανάγκη της συνέχισης της προσπάθειας ώστε ο Σύλλογος να παραμείνει ενεργός στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε. Εξήρε δε τη σπουδαιότητα της αξίας της προσφοράς εθελοντικής εργασίας και αναφέρθηκε στην ανάγκη αυτοχρηματοδότησης των εκδηλώσεων του συλλόγου, λόγω της ελάχιστης οικονομικής βοήθειας από τους πολιτιστικούς φορείς

Στη συνέχεια, το χορευτικό τμήμα Μορφωτικός Σύλλογος Συκέας χόρεψε δημοτικούς χορούς που εντυπωσίασαν το κοινό, ενώ το χορευτικό συγκρότημα του Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων, παρουσίασε ποντιακούς χορούς και απέσπασε επίσης το θερμό χειροκρότημα όλων.

aetoraxi 9888

Αναφορικά με το μουσικό πρόγραμμα της Κυριακής, οι λυράρηδες Μίλτος Κυριλλίδης Θοδωρής Κυριλλίδης Νίκος Δημητριάδης, συνοδευμένοι από τον τραγουδιστή Βασίλη Μιχαηλίδη αλλά και του Μίλτο Κυριλλίδη, κράτησαν συντροφιά τους παρευρισκόμενους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και εκτέλεσαν ένα όμορφο ποντιακό μουσικό πρόγραμμα, με τη συνοδεία του Νίκου Χατζηδαυιτίδη (νταούλι) και του Σάββα Αμοιρίδη (πλήκτρα).

aetoraxi 9876

Ξεχωριστή αναφορά αξίζει να γίνει στην παρουσία του λυράρη του χωριού μας Νίκου Δημητριάδη και του τραγουδιστή Βασίλη Μιχαηλίδη, οι οποίοι ξαναβρέθηκαν στο πάλκο και ξύπνησαν αναμνήσεις από παλιότερες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν.

aetoraxi 9878

Σχετικά με το δημοτικό πρόγραμμα, ενθουσιασμό προκάλεσε στον κόσμο η παρουσία του Βαγγέλη Πέγιου στο κλαρίνο και του Λευτέρη Μαρογιάννη στο τραγούδι. 

Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων το πρόγραμμα άνοιξε το χορευτικό συγκρότημα του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης που παρουσίασε δημοτικούς χορούς.  Οι χοροί της περιοχής του Πόντου είχαν για άλλη μια μέρα την τιμητική τους, αφού τα ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και εκτέλεσαν χορούς από κάθε γωνιά του Πόντου.

aetoraxi 9887aetoraxi 9889

Στην συνέχεια ο Γενικός  Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετοράχης Ηλίας Π. Κατσίδης απηύθυνε μήνυμα του Δ.Σ τονίζοντας την σπουδαιότητα της διατήρησης της παράδοσής, του Πολιτισμού και ειδικότερα, στις δύσκολες αυτές μέρες που περνάμε όλοι μας,  την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό μας.

aetoraxi 9890

Στο μουσικό πρόγραμμα της δεύτερης μέρας, ο Δημήτρης Καρασσαβίδης (τραγούδι), Δημήτρης Ξενιτόπουλος (λύρα) έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό επί σκηνής, ενώ για άλλη μια βραδιά οι Νίκος Χατζηδαυιτίδης και Σάββας Αμοιρίδης συμπλήρωσαν το ποντιακό σχήμα, αφού βέβαια πρώτα είχαν προσφέρει τις εθελοντικές υπηρεσίες τους το απόγευμα της ίδιας μέρας.

aetoraxi 9883aetoraxi_9884

Στο δημοτικό πρόγραμμα, συντροφιά μας κράτησε η Ορχήστρα Θανάση Σαμόλαδου

aetoraxi 9885

Για άλλη μια χρονιά το Πανηγύρι Αετοράχης αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να ανταμώσουν κάτοικοι του χωριού και των γύρω περιοχών και ο Σύλλογος έκανε τα μέγιστα ώστε να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο των εκδηλώσεων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

     1982-2016

34 χρόνια στον πολιτισμό

     και την παράδοση

 


Νέο καταστατικό του ΠΣΑ


 Μουσικό Cd του Νίκου Δημητριάδη

       <<Τη ψής ιμ' τοξαρέας>>

Παραγωγή και διάθεση  απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αετοράχης. Υπάρχει δυνατότητα αποστολής με αντικαταβολή.

ΓΡΗΓΟΡΟ ΜΕΝΟΥ

Αιμοδοσία

Γενεαλογικό δένδρο

Πολυμέσα Αετοράχη

Πολυμέσα Σύλλογος

Καταγωγή των κατοίκων της Αετοράχης

Ποντιακά τραγούδια

Σχετικές Σελίδες

Κυκλοφόρησε και πωλείτε το λέυκωμα << Την Πατρίδαμ΄εύρα>> απο το ταξίδι στον Πόντο και τα χωριά καταγωγής

aetoraxi 254

περιέχει και DVD με το οδιπορικό